Fotbalul este cel mai frumos şi popular sport de pe planetă. A stârnit pasiuni aprige, momente de bucurie de neegalat, agonie, extaz, dar şi durere fără margini în rândurile apropiaţilor celor care şi-au pierdut viaţa în evenimente petrecute pe stadioane, dar şi în vecinătatea acestora. În materialul următor, vă prezentăm cele mai tragice evenimente din fotbal, care au dus la pierderea de vieţi omeneşti.
Ghana, mai 2001
127 de oameni au murit in imbulzeala creata in tribune, dupa ce politia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a calma spiritele. S-a intamplat pe Accra Sports Stadium, la meciul dintre Hearts of Oak si Asante Kotoko.
Republica Democrata Congo, aprilie 2001
14 oameni au murit calcati in picioare la meciul dintre Lupopo si Mazembe
Zambeia, iunie 2007
12 fani au murit striviti de multime dupa victoria Zambiei in fata nationalei Congo. Cu 11 ani inainte de acest incident, 9 fani si-au pierdut viata in acelasi oras.
Coasta de Fildes, martie 2009
Un zid al stadionului Felix Houphouet-Boigny s-a prabusit inaintea meciului din preliminariile Mondialului dintre Coasta de Fildes si Malawi. 22 de oameni au murit iar alti 100 au fost raniti.
Zimbabwe, iulie 2000
13 suporteri au murit dupa ce politistii au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a opri o bataie intre fanii din Zimbabwe si cei ai Africii de Sud.
Africa de Sud, aprilie 2001
Pe Ellis Park Stadium din Johannesburg a iesit un adevarat macel dupa ce 120.000 de fani au intrat in tribunele care aveau o capacitate de doar 60.000 de locuri. S-a intamplat la meciul dintre Kaizer Chiefs si Orlando Pirates iar 43 de oameni si-au pierdut viata. Stadionul a fost apoi renovat pentru a sustine meciurile la Mondialul din 2010.
16. 5 mai 1992, „Furiani”, Franţa – Corsica, 18 morţi şi 2.357 răniţi: cea mai mare tragedie a fotbalului francez. La semifinala Cupei Franţei dintre Bastia şi Olympique Marseille, o tribună metalică s-a prăbuşit. Victimele au fost prinse în tribuna de 20 de metri special ridicată într-o singură săptămână pentru sporirea capacităţii stadionului.
Victimele au fost prinse în tribuna de 20 de metri special ridicată într-o singură săptămână pentru sporirea capacităţii stadionului.
15. Dezastrul de pe Ibrox Park
Data: 5 aprilie 1902
Locul: Ibrox Stadium, Glasgow, Scoţia
Numărul morţilor: 25
S-a întâmplat la meciul Scoţia – Anglia, când una dintre tribune s-a prăbuşit, din cauza ploilor abundente căzute cu o noapte înainte. Sute de oameni au căzut de la 40 de metri înălţime. 25 dintre ei au murit, iar peste 500 au fost răniţi.
14. Dezastrul de pe Burnden Park
Data: 9 martie 1946
Locul: Burnden Park, Bolton, Anglia
Numărul morţilor: 33
Totul a început când 20.000 de fani au forţat intrarea în arenă, la meciul Bolton Wanderers – Stoke City, dar stadionul era arhiplin, cu 85.000 de persoane în tribune. În busculada creată s-a prăbuşit şi un zid, iar pe lângă cei 33 de morţi s-au înregistrat şi peste 400 de răniţi.
13. Catastrofa de pe Heysel
Data: 29 mai 1985
Locul: Stadionul Heysel, Bruxelles, Belgia
Numărul morţilor: 39
Tragedia a fost declanşată de huliganii englezi, în finala Cupei Campionilor Europeni, la meciul FC Liverpool – Juventus Torino. S-a vrut a fi o răzbunare faţă de tratamentul aplicat fanilor „cormoranilor” cu un an înainte, când au fost atacaţi de fanii Romei, într-o deplasare în Italia.
12. Dezastrul de la Oarkney
Data: 13 ianuarie 1991
Locul: Stadionul Oppenheimer, Orkney, Africa de Sud
Numărul morţilor: 42
Totul a început când un fan al lui Orlando Pirates l-a atacat cu un cuţit pe un suporter de la Kaizer Chiefs. Meciul era amical, dar s-a încheiat cu o tragedie.
11. Dezastrul de pe Ellis Park
Data: 11 aprilie 2001
Locul: Stadionul Ellis Park, Johannesburg, Africa de Sud
Numărul morţilor: 43
Sud-africanii n-au învăţat nimic din dezastrul de la Oarkney şi la 10 ani au fost loviţi de o nouă dramă. Pe un stadion cu o capacitate de 60.000 de locuri au încercat să intre încă 30.000 de persoane. Evenimentul s-a petrecut tot la un meci jucat între Kaizer Chiefs şi Orlando Pirates.
10. Tragedia de la Kayseri
Data: 17 septembrie 1968
Locul: Stadionul Ataturk, Kayseri, Turcia
Numărul morţilor: 44
Incidentele s-au petrecut la partida dintre Kayserispor şi Sivasport şi reflectă starea societăţii turce din anii ’60. Fanii au fost folosiţi ca instrumente de provocare. În cazul de faţă era vorba şi de o diferenţă de dezvoltare economică şi nivel de trai între oraşe, Kayseri fiind mult superior lui Sivas. Victimele s-au consemnat ca urmare a bătăilor între fani.
9. Incendiul de la Bradford
Data: 11 mai 1985
Locul: Stadionul Valley Parade, Bradford, Anglia
Numărul morţilor: 56
S-a întâmplat la meciul Bradford City – Lincoln City şi se presupune că incendiul a izbucnit după ce un spectator a aruncat o ţigară aprinsă în spatele tribunelor, pe un morman de gunoi. Acesta a luat foc, flăcările cuprinzând şi construcţia veche de lemn.
8. Al doilea dezastru de pe Ibrox Park
Data: 2 ianuarie 1971
Locul: Stadionul Ibrox Park, Glasgow, Scoţia
Numărul morţilor: 66
Tragedia s-a produs la derby-ul Glasgow Rangers – Celtic, într-o busculadă produsă în tribune. Cele mai multe decese au fost cauzate de asfixie prin compresie, oamenii căzând de-a valma unul peste altul.
7. Dezastrul de pe Lujniki
Data: 20 octombrie 1982
Locul: Stadionul Lenin, Moscova, Rusia
Numărul morţilor: peste 66
Tragedia s-a produs în timpul meciului de Cupa UEFA dintre Spartak Moscova şi HFC Haarlem. Iniţial s-a încercat muşamalizarea ei, mai ales că au fost grave deficienţe organizatorice. A fost lăsată doar o ieşire de la stadion deschisă, iar mulţi spectatori au părăsit tribunele înainte de fluierul final, dar au vrut să se întoarcă după ce a marcat un jucător al lui Spartak. Din haosul creat a rezultat o dramă în toată regula. Rudele victimelor susţin că numărul morţilor ar fi cu mult mai mare, în jur de 340.
6. Tragedia de la Poarta 12
Data: 23 iunie 1968
Locul: Stadionul Monumental, Buenos Aires, Argentina
Numărul morţilor: peste 71
S-a întâmplat la meciul dintre River Plate şi Boca Juniors. La finalul meciului, Poarta 12 nu a fost deschisă la timp, iar fanii din spate au fosrţat în continuu ieşirea din arenă, neştiind acest lucru. Cei aflaţi aproape de ieşire au fost astfel presaţi de ziduri. După 3 ani de anchetă, poliţia nu a găsit pe nimeni vinovat. Destul de ciudat, nu există un consens cu privire la numărul victimelor, 71, 72 sau 74.
5. Dezastrul din Guatemala
Data: 16 octombrie 1996
Locul: Stadionul Mateo Flores, Guatemala City, Guatemala
Numărul morţilor: peste 80
S-a întâmplat înaintea meciului Guatemala – Costa Rica, din preliminariile Cupei Mondiale. Fanii s-au călcat în picioare, din cauză că pe un stadion cu 45.000 de locuri s-au înghesuit 60.000 de persoane.
4. Dezastrul de la Katmandu
Data: 12 martie 1988
Location: Stadionul Naţional, Katmandu, Nepal
Numărul morţilor: 93
Tragedia s-a produs atunci când spectatorii au fugit să se adăpostească de o grindină puternică. Din cele opt ieşiri ale stadionul doar una era deschisă, astfel că urmările nu au fost greu de prevăzut, mai ales că în incinta arenei erau 30.000 de oameni.
3. Dezastrul de pe Hillsborough
Data: 15 aprilie 1989
Locul: Stadionul Hillsborough, Sheffield, Anglia
Numărul morţilor: 96
Suporterii ai echipei Liverpool au murit într-o busculadă în tribunele stadionului Hillsborough din Sheffield, la meciul Liverpool – Nottingham Forest, din semifinalele Cupei Angliei.
2. Dezastrul din Ghana
Data: 9 mai 2001
Locul: Accra Sports’ Stadium, Accra, Ghana
Numărul morţilor: 126
S-a întâmplat la finalul unei partide între Hearts of Oaks şi Kumasi, după ce fanii echipei Kumasi, nemulţumiţi de înfrângere, au aruncat cu diverse obiecte şi au distrus scaunele. Poliţia a folosit gaze lacrimogene. Spectatorii care doreau să fugă au găsit porţile închise.
1. Dezastrul din Peru
Data: 24 mai 1964
Locul: Stadionul Naţional, Lima, Peru
Numărul morţilor: 318
320 de morţi şi o mie de răniţi la meciul Peru – Argentina de pe stadionul Naţional din Lima, ca urmare a unei mişcări a mulţimilor. Porţile stadionului fiind închise, suporterii nu au putut să iasă şi numeroşi au murit zdrobiţi sau asfixiaţi.