1934 | Istoria Cupei Mondiale din Italia
A doua ediție a Cupei Mondiale a avut loc în Italia, în perioada 27 mai – 10 iunie 1934. La această ediție au participat 16 echipe, după ce au parcurs o etapă a calificărilor la care au luat parte 36 de echipe, inclusiv cea a gazdelor. Pe de altă parte, campioana precedentei ediții, Uruguay, deși s-a calificat direct, a refuzat să participe în semn de protest împotriva echipelor din Europa care refuzaseră să călătorească în America de Sud, cu patru ani înainte. Nici Marea Britanie nu a participat deoarece decisese să nu se alăture FIFA.
Echipe participante: Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Cehoslovacia, Egipt, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, România, Spania, Suedia, Elveția, Statele Unite ale Americii
Clasament
Locul I: Germania
Locul al II-lea: Cehoslovacia
Locul al III-lea: Germania
Golgheteri
Oldrich Nejedly (5 goluri)
Angelo Schiavio (4 goluri)
Edmund Conen (4 goluri)
Context
La momentul la care a fost organizată Cupa Mondială FIFA 1934, Italia, națiunea gazdă, era condusă de partidul fascist al lui Benito Mussolini. ”Il Duce”, care fondase Seria A (liga italiană a cluburilor de fotbal) cu câțiva ani mai devreme, a profitat de această ocazie și a făcut propagandă politică și, potrivit unor documente, a avut și o oarecare influență asupra rezultatului. Cu o zi înainte de meciul Italiei împotriva Austriei, a luat cina cu arbitrul suedez Ivan Eklind și, în meciul următor, au fost observate situații în care arbitrul i-a favorizat pe italieni. De asemenea, arbitrul suedez Ivan Eklind a arbitrat și finala, în locul arbitrului belgian care fusese desemnat să facă acest lucru. Chiar și în cazul acestui meci s-ar putea spunea că italienii au fost favorizați de arbitru.
Un alt motiv pentru care Uruguay-ul a refuzat participe la această ediție a Cupei Mondiale s-a datorat circumstanțelor politice din Italia. De asemenea, Argentina a ezitat în privința participării și, în final, a decis să trimită o echipă de amatori.
Format
Configurația competiției s-a schimbat de la prima ediție a Cupei Mondiale din 1930. Faza grupelor a fost abandonată în favoarea unui format de turneu eliminatoriu (faza grupelor va fi introdusă din nou abia în 1950). Dacă meciul se termina la egalitate după timpul regulamentar de joc, urmau prelungirile de 30 de minute. Dacă meciul nu se decidea nici după prelungiri, o revanșă urma să se joace a doua zi (loviturile de la 11 metri urmau a fi introduse abia în 1978).
Orașe și arene
Meciurile s-au jucat în opt orașe, pe opt stadioane diferite:
Bolonia (Stadionul Littoriale)
Florența (Stadionul Giovanni Berta)
Geneva (Stadionul Luigi Ferraris)
Milano (San Siro)
Napoli (Stadionul Giorgio Ascarelli)
Roma (Stadionul Nazionale PNF)
Trieste (Stadionul Littorio)
Torino (Stadionul Benito Mussolini)
Finala s-a disputat la Roma, pe Stadio Nazionale PNF, care avea o capacitate de 47.300. Stadionul purta un nume asociat cu partidul fascist, PNF fiind o abreviere pentru Partito Nazionale Fascista (Partidul Național Fascist).
Număr mediu de spectatori: 21.059
Turneul
La fel ca și la precedentul turneu de Cupă Mondială, unele meciuri au fost agitate din cauza unor incidente petrecute pe terenul de joc. Cele mai scandaloase scene au fost, probabil, când jucătorii maghiari l-au înconjurat pe arbitru după meciul cu Austria și l-au învinuit pentru înfrângerea lor. Semifinala dintre Italia și Spania a fost un alt eveniment semnificativ, cu un amestec de brutalitate extremă (inclusiv mai multe lupte) și fotbal de primă clasă. După un scor egal a urmat o revanșă, pe care Spania a pierdut-o. Portarul spaniol Zamora a fost eliminat în al doilea meci din cauza tratamentului rău din partea italienilor în primul meci.
În Uruguay, în 1930, toate echipele au jucat în formația 2-3-5. În această Cupă Mondială au fost utilizate două sisteme diferite: W-M și Metodo. Metodo, cu un fel de formație 2-3-2-3, a fost inventată de antrenorul italian Vittorio Pozzo și s-a dovedit a fi cea mai reușită.
Statistici
Cupa Mondială FIFA 1934 a oferit publicului o mulțime de goluri. În total s-au marcat 70 de goluri în doar 17 meciuri, o medie de 4,11 goluri pe meci. Un jucător a fost eliminat în timpul turneului.
Rezultate
Primul tur, locurile 9-19: Statele Unite, Brazilia, Franța, Egipt, România, Olanda, Belgia, Argentina.
Sferturi de finală, locurile 5-8: Spania, Ungaria, Elveția, Suedia.
În meciul pentru locul al III-lea Germania a învins Austria cu 3-2.
Finala s-a disputat între Italia și Cehoslovacia. Cehoslovacia a preluat conducerea în repriza secundă, dar Italia a egalat și a fost nevoie de prelungiri pentru a decide rezultatul final al partidei. La cinci minute de la prelungiri, Angelo Schiavio a marcat pentru Italia și meciul s-a încheiat în cele din urmă cu scorul de 2 la 1.
Componența echipei campioane, a Italiei:
Jucători: Giuseppe Cavanna (portar), Gianpiero Combi (portar), Guido Masetti (portar), Luigi Allemandi (apărător), Umberto Caligaris (apărător), Eraldo Monzeglio (apărător), Virginio Rosetta (apărător), Luigi Bertolini (mijlocaș), Armando Castellazzi (mijlocaș), Attilio Ferraris (mijlocaș), Giuseppe Meazza (mijlocaș), Luis Monti (mijlocaș), Mario Pizziolo (mijlocaș), Mario Varglien (mijlocaș), Pietro Arcari (atacant), Felice Borel (atacant), Attilio Demaria (atacant), Giovanni Ferrari (atacant), Enrique Guaita (atacant), Anfilogino Guarisi (atacant), Raimundo Orsi (atacant), Angelo Schiavio (atacant)
Antrenor principal: Vittorio Pozzo
1/8 FINALS 27.05.34 Firenze Germany 5-2 Belgium 27.05.34 Bologna Argentina 2-3 Sweden 27.05.34 Milano Netherlands 2-3 Switzerland 27.05.34 Trieste Czechoslovakia 2-1 Romania 27.05.34 Torino Austria 3-2 France [aet] 27.05.34 Napoli Hungary 4-2 Egypt 27.05.34 Genova Brazil 1-3 Spain 27.05.34 Rome Italy 7-1 USA QUARTERFINALS 31.05.34 Milano Germany 2-1 Sweden 31.05.34 Torino Switzerland 2-3 Czechoslovakia 31.05.34 Bologna Austria 2-1 Hungary 31.05.34 Firenze Spain 1-1 Italy [aet] 01.06.34 Firenze Spain 0-1 Italy SEMIFINALS 03.06.34 Roma Germany 1-3 Czechoslovakia 03.06.34 Milano Austria 0-1 Italy MATCH FOR THIRD PLACE 07.06.34 Napoli Germany 3-2 Austria FINAL Roma, June 10, 1934. Italy 2-1 Czechoslovakia [aet] Italy: Combi, Monzeglio, Allemandi, Ferraris IV, Monti, Bertolini, Guaita, Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi. Czechoslovakia: Planicka, Zenisek, Ctyroký, Kostálek, Cambal, Krcil, Junek, Svoboda, Sobotka, Nejedlý, Puc. Referee: Eklind (Sweden) Attendance: 40,000. Scorers: 71' Puc 0-1; 81' Orsi 1-1; 95' Schiavio 2-1. Topscorer: Nejedlý (Czechoslovakia) 5 goals.