Saturday, January 28, 2023

1994 | Istoria Cupei Mondiale din Statele Unite ale Americii

Date:

Cea de-a 15-a Cupă Mondială s-a disputat în Statele Unite între 17 iunie și 17 iulie. Etapa finală a Cupei Mondiale FIFA a fost precedată de o calificare care a inclus 147 de echipe naționale. Printre aceștia, 24 vor merge la turneul final al Cupei Mondiale, inclusiv United Stated calificat automat ca echipă gazdă și Germania ca campioană în titlu. Grecia, Nigeria și Arabia Saudită au reușit să se califice pentru prima dată.

fundal
Deoarece Cupa Mondială din 1990 a produs cel mai mic număr de goluri pe meci vreodată în turneu, FIFA a făcut unele schimbări cu ideea de a crea un joc mai ofensiv în Cupa Mondială din 1994. Portarul nu ar mai avea voie să preia mingea cu mâinile dacă mingea ar fi venit de la un coechipier. O altă modificare a regulii a fost că un jucător care a faultat un alt jucător cu mingea și doar portarul dintre el și poartă ar primi un cartonaș roșu. O a treia modificare a regulii a fost că o echipă a câștigat trei puncte în loc de două pentru o victorie.

Arbitrii primiseră, de asemenea, instrucțiuni de a fi mai duri la faulturi, iar arbitrii de linie au fost instruiți să sufle pentru ofsaid numai atunci când sunt complet siguri (un criteriu oarecum ciudat). În afară de noile reguli, arbitrii nu ar mai purta pentru prima dată tricouri negre tradiționale.

Din perspectiva că Cupa Mondială din 1994 s-a caracterizat prin jocul de atac, modificările regulilor își ating obiectivele (asta era relativ vorbind, golurile pe meci nu erau de fapt cu mult mai mari decât în ​​1990).

Format
A fost folosită aceeași configurație ca și în turneul precedent de Cupa Mondială. Echipele au fost împărțite în șase patru grupe din care cele mai bune două echipe din fiecare plus patru echipe pe locul trei au avansat la faza eliminatorie.

Orașe și arene
Cupa Mondială din 1994 s-a jucat în nouă orașe și cu același număr de arene. Pentru prima dată s-ar juca unele meciuri în interior, în Pontiac Silverdome.

turneu
Cele mai mari două senzații din turneu au fost Suedia și Bulgaria. Suedia, ridicată la un nou nivel de jucători precum Tomas Brolin și Martin Dahlin, era aproape de a doua finală a Cupei Mondiale, iar Bulgaria, alături de jucătorul Barcelonei Hristo Stoichkov, ar fi putut ajunge la prima. În schimb, echipele s-ar întâlni în meciul de pe locul trei.

Trofeul Cupei Mondiale va fi ridicat din nou de jucătorii brazilieni, iar atacantul lor Romário a fost, fără îndoială, cel mai mare motiv pentru aceasta. Ultimul joc a fost, totuși, un exemplu al cât de ezitând și atentă tind să fie uneori o finală în marile turnee de fotbal.

Două evenimente care nu au avut loc în principal pe teren au umbrit aspectele sportive. Primul a fost Diego Maradona care a plecat brusc de la turneu după ce a fost testat pozitiv pentru efedrina, o substanță nepermisă folosită pentru pierderea în greutate. Maradona făcuse o revenire în echipa națională a Argentinei și slăbise 20 de lire sterline în scurt timp. A dat dovadă de o oarecare strălucire pe teren împotriva Greciei, dar Argentina a trebuit să se descurce fără el în meciurile rămase (înlocuitorul său Ortega, care a prezentat un stil de joc care îl oglindea pe cel al lui Maradona, a obținut în schimb o descoperire).

Al doilea eveniment care a făcut umbră turneului a fost uciderea înfiorătoare a fundașului columbian Andrés Escobar, al cărui autogol nefericit împotriva Statelor Unite l-ar fi ucis după ce s-a întors în Columbia.

Statistici
FIFA World Cup 1994 ar include 52 de meciuri în care s-au marcat 141 de goluri (2,71 goluri pe meci). Un nou record în istoria turneului a fost realizat de rusul Oleg Salenko, care a devenit primul jucător care a marcat cinci goluri într-un meci. Un alt record a fost stabilit de camerunezul Roger Milla, care a devenit cel mai bătrân jucător (42 de ani și 39 de zile) care a jucat în turneu.

Rezultate
Brazilia ar învinge Italia în finală și, pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, meciul final va fi la egalitate atât după timpul obișnuit al meciului, cât și după prelungiri. Meciul ar fi, așadar, decis printr-o lovitură de penalty în care Brazilia a câștigat după ce Italia a ratat al treilea penalty.

Grupa A
Elveția – Statele Unite 1–1
Columbia – România 1–3
România – Elveția 1–4
Statele Unite – Columbia 2–1
România – Statele Unite 0–1
Elveția – Columbia 0–2

Grupa B
Camerun – Suedia 2–2
Brazilia – Rusia 2–0
Brazilia – Camerun 3–0
Suedia – Rusia 3–1
Rusia – Camerun 6–1
Brazilia – Suedia 1–1

Grupa C
Germania – Bolivia 1–0
Spania – Republica Coreea 2–2
Germania – Spania 1–1
Republica Coreea – Bolivia 0–0
Bolivia – Spania 1–3
Germania – Republica Coreea 3–2

Grupa D
Argentina – Grecia 4–0
Nigeria – Bulgaria 3–0
Argentina – Nigeria 2–1
Bulgaria – Grecia 4–0
Grecia – Nigeria 0–2
Argentina – Bulgaria 0–2

Grupa E
Italia – Irlanda 0–1
Norvegia – Mexic 1–0
Italia – Norvegia 1–0
Mexic – Irlanda 2–1
Italia – Mexic 1–1
Irlanda – Norvegia 0–0
Grupa F
Belgia – Maroc 1–0
Olanda – Arabia Saudită 2–1
Arabia Saudită – Maroc 2–1
Belgia – Olanda 1–0
Maroc – Olanda 1–2
Belgia – Arabia Saudită 0–1

Etapa de 16
Spania – Elveția 3–0
Germania – Belgia 3–2
Arabia Saudită – Suedia 1–3
România – Argentina 3–2
Brazilia – Statele Unite 1–0
Olanda – Irlanda 2–0
Nigeria – Italia 1–2 a.e.t
Mexic – Bulgaria 1–1 a.e.t penalty-uri 1–3

Sferturi de finala
Italia – Spania 2–1
Olanda – Brazilia 2–3
Suedia – România 2–2 a.e.t penalty-uri 5–4
Bulgaria – Germania 2–1

Semifinale
Bulgaria – Italia 1–2
Suedia – Brazilia 0–1

Meci pe locul trei
Suedia – Bulgaria 4–0

Final
Brazilia – Italia 0–0 a.e.t penalty-uri 4–1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related