Stadionul Al Thumama (Doha)
Această arenă este situată la 12 km în partea sudică a orașului Doha. Arhitectura exterioară a stadionului se inspiră din cultura arabă, iar fața arenei poate fi asemanată cu “Gahfiya”, piesă tradițională purtată pe cap de bărbații musulmani din regiunea arabă.

Pe lângă un design inedit, arena este “prietenoasă” cu mediul, primind 4 stele la certificarea Global Sustainabilty Assessment System Trust. Stadionul asigură economisirea cu până la 40% mai multă apă decât o arena obișnuită, folosind apa reciclată pentru irigarea zonelor verzi, în timp ce în proiect este integrată o suprafață de 50.000 metri pătrați de parc.

Arena oferă 40.000 de locuri, fiind inaugurată pe 22 octombrie 2021, odată cu finala Cupei Amir.

Stadionul Al Janoub (Al Wakrah)
Această arenă este construită în Al Wakrah, una dintre cele mai vechi locuite zone din regiunea Doha. Designul stadionului este inspirat din istoria orașului, strâns legată de căutătorii de perle, pescuit și bărci tradiționale numite “dhow”. Stadionul poate găzdui 40.000 de spectatori și a fost deschis pe 16 mai 2019.

După încheierea Cupei Mondiale, capacitatea acestei arene se va reduce la 20.000 locuri, iar celelalte 20.000 locuri vor fi donate pentru proiectele de dezvoltare a fotbalului din străinatate.

Stadionul Al Bayt (Al Khor)
Este al doilea cel mai mare stadion din Qatar, având o capacitate de 60.000 de locuri și este arena care va găzdui meciul de deschidere al Cupei Mondiale.

Designul acestei arene ne duce cu gândul la corturile nomazilor, fiind construit în orașul Al Khor, din partea de nord a Qatarului, un oraș renumit pentru scufundări și căutarile de perle. Inelul superior al arenei va fi demontat după încheierea turneului final și va fi donat către națiunile în curs de dezvoltare în ceea ce privește infrastructura sportivă.

Stadionul Ahmed bin Ali (Al Rayyan)
Supranumit “poarta către deșert”, stadionul Ahmed bin Ali este casa celei mai celebre echipe de fotbal din Qatar. Cu o capacitate de 40.000 de locuri, această arenă a fost realizată din modele care caracterizează diferite aspecte ale țării, precum: importanța familiei, frumusețea deșertului, flora și fauna autohtona, comerțul local și internațional.

Stadionul Education City (Al Rayyan)
Numele acestei arene este reprezentativ pentru zona în care este amplasată, una în care se regăsesc facilități academice și organizații sportive.

În timpul construcției s-au descoperit roci vechi de 20-30 milioane de ani, lucru care i-a forțat pe constructori să sape cu 17 metri mai adânc. Astfel, stadionul de peste 45.000 locuri este construit sub nivelul mării, acolo unde temperaturile sunt mai scăzute.

Fațada arenei conține modele triunghiulare, care par să își schimbe culoarea în funcție de mișcarea soarelui în timpul zilei.

Stadionul Ras Abu Aboud sau Stadionul 974 (Doha)
Este considerat a fi stadionul cu cel mai inovator design dintre toate cele 8 arene. Inițial a fost denumit stadionul “Ras Abu Aboud”, însă ulterior i-a fost schimbată denumirea în “Stadionul 974”.

Acest număr are o semnificație dubla: reprezintă numărul de containere de transport maritim care au fost utilizate pentru construcția acestei arene și de asemenea reprezintă codul de apel internațional pentru Qatar.

Stadionul are o capacitate de 40.000 de locuri și deoarece este construit în principal din containere de transport maritim, el va fi demontat în intregime după încheierea competiției și va fi folosit drept un centru de dezvoltare pe malul apei din zona West Bay, Doha.

Stadionul Khalifa International (Al Rayyan)
Construit în 1976, această arena a fost pentru mult timp una dintre cele mai prestigioase din Qatar, găzduind de-a lungul vremii evenimente precum Jocurile Asiatice, Cupa Golfului Arabiei sau Cupa Asiei AFC. Pentru Cupa Mondială 2022 acest stadion a fost extins, iar capacitatea a ajuns la 40.000 locuri.

De asemenea, grație sistemului inovator de răcire introdus, jucătorii vor putea evolua într-un mediu confortabil. Arena include zone de relaxare, restaurante, magazine, săli multifuncționale, un muzeu și un centru de sănătate.

Stadionul Lusail (Lusail)
Cel mai mare stadion din Qatar este Stadionul din Lusail, cu o capacitate de 80.000 de locuri, care de altfel va găzdui și finala Cupei Mondiale din 2022. Arhitectura sa este inspirată din piesele de artă și de mobilier găsite în lumea arabă și islamică în timpul civilizațiilor timpurii.

Fiind situat într-o metropolă nou construită, arena din Lusail se concentrează pe nevoile oamenilor și pe conservarea mediului. Proiectul include chiar și un sistem de tramvai și multe spații verzi. După încheierea Cupei Mondiale, această arenă se va transforma într-un centru multifuncțional pentru locuitorii din Lusail, oferindu-le acestora școli, magazine, cafenele, facilități sportive și clinici de sănătate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here