Prima mascotă a unei Cupei Mondiale a apărut la ediţia din 1966, găzduită de Anglia. De atunci, fiecare campionat mondial a avut propria sa mascotă, în general, în funcţie de particularităţile ţării/ţărilor gazdă. Până în prezent, avem 15 mascote pe care le puteţi vedea în materialul video alăturat.
Povestea fiecărei mascote, o găsiţi în rândurile următoare.
1. Leul Willie de la ediţia din `66, găzduită de Anglia
Prima mascotă a unui Campionat Mondial a fost Willie. Un leu carismatic, care a reprezentat ediţia din `66. Acesta este un animal simbol pentru britanici, a căror naţională este poreclită reprezentativa “Celor trei lei” şi este îmbrăcat într-un tricou al Regatului Unit, inscripţionat cu textul “Cupa Mondială” pe piept. Desenul îi aparţine lui Reg Hoye.
2. Juanito, mexicanul cu sombrero, înnebunit după fotbal
Patru ani mai târziu, Juanito a fost ales drept mascota ediţiei din Mexic `70. Puştiul are mingea la picior şi un sombrero, o pălărie reprezentativă pentru statul din America Centrală. Acesta este îmbrăcat într-un echipament de joc clasic al mexicanilor, alcătuit din şort alb, cu tricou şi jambiere verzi, culori inspirate din drapelul mexicului.
3. Tip şi Top, primii fraţi ai fotbalului
Campionatul Mondial din Germania `74 este prima ediţie unde mascota turneului a fost reprezentată de două personaje. Este vorba despre fraţii Tip şi Top, echipaţi în tricourile de “acasă” ale reprezentativei gazde, primul cu inscripţia WM (Weltmeisterschaft, n.r. germană Cupa Mondială) pe tricou şi cel de-al doilea cu `74, anul organizării turneului. Perechea a reprezentat totodată Germania de Vest şi cea de est îmbrăţişate, în scopul promovării armoniei, unităţii şi al fair-play-ului.
4. Gauchito, fratele argentinian al lui Juanito
La ediţia din `78, argentinienii au ales să continue tradiţia începută de Mexic, ba chiar au fost acuzaţi că s-au inspirat prea mult din mascota aleasă în urmă cu 8 ani de statul din America Centrală. Gauchito, denumirea, este un diminutiv al cuvântului gaucho, care reprezină un rezident argentinian sud-american tipic. Alături de pălărie, batistă şi bici, toate elemente comune pentru gauchos, acesta este îmbrăcat în echipamentul naţionalei “albi celeste”, inscripţionat cu textul “Argentina `78”. Este ultima fiinţă umană aleasă ca mascotă a unui turneu final.
5. Naranjito, prima vedetă a unui turneu final al CM
Portocala este un fruct specific ţărilor în care Soarele predomină vremea o bună parte din an. La ediţia din `82, organizată în Spania, mascota a fost chiar o portocală… Naranjito pe numele său, un alt diminutiv al cuvântului de bază “naranja”, adică portocală în limba spaniolă. Naranjito este prima mascotă a unei Cupei Mondiale care a avut propriul său serial de desene animate, care a cuprins 26 de episoade de 20 de minute.
6. Pique, un ardei mexican cu mustaţă, sombrero şi mingea la picior
Pentru a se diferenţia de fraţii săi, argentinianul Gauchito şi mexicanul Juanito, mexicanii au ales un ardei iute, o legumă des întâlnită în bucătăria mexicană, drept mascotă a celui de-al doilea turneu găzduită de ţara a cărei capitală este Ciudad de Mexico. Practic, un jalapeno, cu sombrero şi mustaţă arcuită, tipic mexicană şi cu mingea la picior au fost elementele tradiţionale ale Mexicului ilustrate grafic în ceea ce organizatorii au folosit ca mascotă a turneului finală, caricatură botezată Pique şi colorată în culorile Mexicului.
7. Ciao, Italia!
Precedentele mascote au căpătat tot mai multă popularitate în rândurile microbiştilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat şi în Italia, în `90. “Ciao”, care înseamnă “salut” în limba italiană a fost o reprezentare grafică geometrică care îmbină conturul ţării gazdă şi un jucător care ţine duble cu genunchiul, stilizat printr-o serie de cuburi în culorile Italiei.
8. Striker, cel mai bun prieten al omului
Pentru prima dată, la ediţia din `94 a Cupei Mondiale găzduite de Statele Unite ale Americii, un animal a fost folosit drept mascotă. Este vorba despre câinele Striker (n.r. atacant în engleza americană), o caricatură a Warner Bros, care a îmbrăcat un patruped într-un echipament de joc în culorile SUA.
9. Footix, cocoşu` galic al fotbalului mondial
Un cocoş tricolor, cu mingea în mână a fost ales mascota turneului din Franţa `98. Cocoşul, emblemă naţională şi simbol tradiţional în Franţa a fost botezat Footix, un nume de provenienţă, gală precum cunoscutul serial de desene animate, Asterix şi Obelix. Cu zâmbetul său molipsitor şi mingea în mână, Footix a devenit memorabil în fotbalul mondial.
10. Spheriks, primul şi singurul trio al CM
Prima ediţie a Cupei Mondiale desfăşurată în Asia, a fost reprezentată grafic de o echipă de mascote. Este vorba despre Atmoball, o formaţie alcătuită din trei personaje realizate pe calculator, într-o manieră futuristică. ATO, Kaz şi Nik sau împreună Spheriks, numele ales de fanii mondiali ai sportului “rege” prin vot au avut o poveste unică, deşi se numără printre cele cinci cele mai puţin populare mascote ale Cupei Mondiale. Aceştia reprezintă doi elevi, jucători de fotbal, alături de antrenor lor. CM din 2002 a fost organizat de Coreea de Sud şi Japonia.
11. Leul Goleo VI şi prietenul său, mingea Pille
Într-un sondaj efectuat în anul 2006, anul organizării Cupei Mondiale în Germania, Goleo IV, un cuvânt “tras” din expresia “Go leo, go!”, a fost desemnată cea mai populară mascotă a unui turneu final de campionat mondial. Leul Goleo IV, îmbrăcat doar într-un tricou al naţionalei Mannschaftului, cu inscripţia 06 pe piept este ilustrat alături de o minge, denumită “Pille”.
12. Zakumi, leopardul vesel a unicei ediţii găzduite pe continentul “negru”
Leopardul este un animal des întâlnit pe continentul african, iar acesta a fost ales ca mascotă al turneului din 2010, găzduit de Africa de Sud. Îmbrăcat cu un tricou alb, inscripţionat cu “South Africa 2010” şi şort verde, Zakumi a fost descris ca un personaj onest, inocent şi iubitor de oameni. Numele său este suma a 10 dialecte africane care reprezintă denumirea ţării gazdă.
13. Fuleco, un avertisment al unei specii aflate pe cale de dispariţie
În 2014, Brazilia a ales tot un animal ca simbol grafic al ediţiei CM găzduit de ţara care şi-a adjudecat cele mai multe titluri mondiale. Este vorba despre un armadillo (n.r. mai uşor de recunoscut în limba română sub denumirea de tatu) numit “Fuleco”, o specie nativă din Brazilia care este pe cale de dispariţie. Acesta reprezintă biodiversitatea ţării sud americanii, iar denumirea finală a fost dată de un amestec al cuvintelor fotbal şi ecologie din limba portugheză.
14. Zabikava, lupul prietenos din Mama Rusia
Mascota oficială a Cupei Mondiale 2018 s-a numit Zabivaka (cel care marchează, în limba rusă), “un nume foarte potrivit pentru un lup care radiază distracţie, farmec şi încredere”, conform site-ului FIFA. Zabivaka a fost numit la capătul celui mai interesant proces de creaţie pentru o mascotă oficială în istoria Cupei Mondiale FIFA. Mai mult de un milion de ruşi şi-au exprimat voturile pe site-ul FIFA.com în timpul perioadei de votare de o lună, iar dezvăluirea numelor a fost făcută în timpul unui show live, pe principalul canal al televiziunii ruse.
15. “La`eeb”, mascota CM din Qatar
“La`eeb” este denumirea mascotei turneului din Qatar 2022 şi înseamnă în limba arabă “jucător super-abil”. Personajul este descris ca fiind “curios, abil, amuzant şi jucăuş”. Campionatul Mondial din Qatar este prima ediţie care se va desfăşura la sfârşitul anului, în luna noiembrie şi în luna decembrie, mai precis, faţă de ediţiile anterioare care s-au desfăşurat la jumătatea anului.