Primul campionat de fotbal al Republicii Moldova a fost organizat în anul 1992 şi a fost câştigat de Zimbru Chişinău. Desfăşurarea primei ediţii a avut loc într-un context social şi politic complicat. Chişinăul şi Tiraspolul se luptau pe front şi nu de puţine ori, jucătorii au trecut Nistru sub gloanţe pentru a disputa meciurile din campionat.

Tiligul şi Zimbru au încheiat sezonul cu câteva 35 de puncte, iar potrivit regulamentului a fost nevoie de un “meci de aur”, care să desemneze prima campioană a Republicii Moldova. Adversara celor de la Zimbru nu s-a prezentat la meci, astfel echipa din capitala Moldovei a devenit prima câştigătoare a titlului.

Din 1992 până în prezent, Zimbru Chişinău a câştigat 8 titluri, fiind pe locul 2 după Sheriff Tiraspol, care deţine 13 titluri de campioană.

 

Campionatele de fotbal din Republica Moldova au istorie scurtă, dar tumultoasă.

Meciurile de peste Prut au fost suspectate nu de puţine ori de blaturi, făcute fie cu arbitrii, fie cu jucătorii formaţiei adverse.

De-a lungul istoriei, aceste fapte au dus la retragerea din campionat a mai mult echipe, inclusiv a unora aflate pe prima poziţie în clasamentul primei divizii.

În urmă cu ceva timp, un arbitru a fost suspendat pe viaţa din activitate. Este vorba despre Serghei Derenov, care a comis mai multe greşeli grave în timpul unui derby al Diviziei Naţionale dintre echipele “Zimbru” şi “Sheriff”. Totodată, acesta a fost retras din lista arbitrilor FIFA.

Serghei Derenov este primul arbitru moldovean care a primit o asemenea pedeapsă. În 2012, Ghenadie Sidenco a fost suspendat doi ani după ce nu a validat un gol perfect valabil în finala Cupei Moldovei dintre Milsami și Rapid.

 

 

 

Moldova a avut la mijlocul secolului trecut un fotbalist genial! Se numea Nicolae Simatoc și a jucat câte două sezoane la Inter Milano și FC Barcelona! Cu Barca, basarabeanul a câștigat un titlu de campion și două Cupe ale Spaniei!

Nicolae Simatoc s-a născut pe 1 ianuarie 1920, la Briceni, într-o familie de intelectuali. Până la vârsta de 14 ani a locuit în Basarabia care făcea parte atunci din România Mare.

În 1934 cu părinții a trecut cu traiul la Timișoara unde a început să joace fotbal la Ripensia. Acesta a mai evoluat la Carmen Bucureşti, FC Bihor şi Vasas Budapesta. După care s-a reîntors la Carmen, pentru care a jucat două sezoane, iar în 1947 a fugit din România din cauza schimbării regimului politic.

Dăpă ce a părăsit țara natală, Simatoc a ajuns la Inter Milano, unde era antrenor legendarul Giuseppe Meazza. Pentru Inter, Simatoc a jucat 16 meciuri. În Italia, acesta a mai evoluat la Brescia şi la Hungaria Roma unde i-a întâlnit pe Ladislau Kubala şi pe Ferdinand Daucik. Cei doi au ajuns în 1950 la FC Barcelona, primul ca jucător, al doilea ca antrenor. Odată cu ei, în Catalunia a plecat şi Simatoc.

Cu Barcelona, acesta a câştigat titlul de campion al Spaniei în 1952! Cu el în teren, catalanii au obținut și două Cupe ale Spaniei, în 1951 și 1952! Ultimul sezon al carierei, 1952-1953, l-a găsit pe Simatoc tot în Spania, la Real Oviedo.

Gheorghe Constantin, zis “Profesorul”, unul dintre foştii mari internaţionali români, şi-a amintit de povestea lui Simatoc. “Era un tip înalt, l-am văzut jucând la Carmen pe timpuri… E adevărat că a evoluat la Inter şi la FC Barcelona, era un fotbalist cu o tehnicitate deosebită”, a relatat fostul selecţioner al naționalei României din 1990.

Nicolae Simatoc, unul din cei mai mari fotbalişti moldoveni din toate timpurile, și-a găsit sfârşitul departe de casă, la Sydney, în Australia, în 1978. Acesta a decedat pe 1 ianuarie, la masa de poker, din cauza unui atac de cord.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here